Lavendel - vakker og velgjørende

2lavendel
Lavendelbad: Hell to liter vann over 100 gr tørket lavendel. La det trekke i 5 minutter, og bland det i badevannet. Dette er et deilig beroligende bad før man går til sengs om kvelden. Like deilig, men mye enklere og billigere er det å blande 10 dråper ekte (!) eterisk lavendelolje med ett glass helmelk eller med litt (kaffe-)fløte eller  honning, og så tilsette dette i badevannet. Deilig avslappende! Blandingen er også deilig som fotbad.

Når man likevel er i badekaret kan man jo skylle håret med lavendeleddik: 1 håndfull lavendelblomster fylles i et glass. Hell en liter eplecidereddik over blomstene. Lukk glasset og la blandingen trekke i to uker. Sil væsken, og fyll i ren flaske. Etter hårvasken skylles håret med blandingen (1 del lavendeleddik og 2 deler kalt vann). Dette gjør håret kraftigere og smidigere. Eddiklukta forsvinner raskt!

En lavendelkompresse er et deilig middel mot uren hud. Hell en halv liter kokende vann over 1 ss tørket lavendel , og la blandingen trekke  i 10 minutter (bruk lokk, slik at de eteriske oljene ikke damper bort).  En annen mulighet er å tilsette noen dråper (ca 5) eterisk lavendelolje i det varme vannet. Fukt en klut med blandingen, vri, og la det ligge over ansiktet i ett kvarter. Det virker antiseptisk og betennelseshemmende.

Lavendelposer i klesskapet gir deilig duft i klærene og hjelper med å holde møllene borte.

Lavendelhonning er dessverre ganske dyrt. En billigere mulighet er å tilsette 5 dråper eterisk lavendelolje til et halvt kilo honning. Bland godt og nyt!
Søvndyssende te får man hvis man heller 1,5-2 dl vann over 1-2 teskjeer tørket lavendel. Jeg synes ikke så mye om smaken, men lukta og virkningen er deilig. Skal visstnok også hjelpe mot luft i magen....Kan tenke meg at varm melk med lavendelhonning også virker veldig søvndyssende!

Noen dråper eterisk lavendelolje i duftlampa virker beroligende og avslappende.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits