Med matplan kan du spare mange penger - og spise sunnere

j317t
Har laget en matplan i dag, så nå vet jeg hva jeg skal spise fram til enden av måneden. Normalt tar jeg meg en kveld i slutten av en måned hvor jeg planlegger neste måneds kokekunster, men denne gangen er jeg litt forsinket fordi jeg har vært syk.

Fordelene med å lage en matplan er mange: 1) Du slipper å styrte inn i matbutikken på tur hjem fra jobben for så å ende opp med Pizza Grandiosa eller spaghetti (som du allerede har spist to ganger før denne uka...). Neida, som en godt organisert person har du kvelden før tatt en titt på oppskriften og notert hva du trenger av ferskvarer. Samtidig tok du opp det som trengs fra fryseren, så det venter nå på deg klar til bruk. 2) Du slipper å handle så ofte. Med en månedsplan er det lettvint å gjøre storinnkjøp. Handlelista er basert på matplanen. Vær forsiktig med å kjøpe for mye ferskvarer. Sjekk forfallsdatoen! Jeg handler som oftest inn ferskvarer for omtrent en uke av gangen. Melk og brød hentes etter behov. Slik fungerer det bra for meg, men du kan jo bruke matplanen til å lete etter supertilbud på de matvarene du trenger. Men vær forsiktig! Pengeforbruket mitt stiger proporsjonalt med antall butikkbesøk. Det finnes alltid noe nytt som må testes, søtsaker som lokker, o.s.v. Nylig oppdagde jeg at det å bestille matvarer og lignende over internett er veldig greit. Sjokoladehylla kunne unngås, og jeg slapp å slepe på litervis med drikke, berg av dopapir, vaskemidler, o.s.v. Klart kostet det litt ekstra, men hvis man har det travelt og lever uten bil, så kan det være et alternativ. 3) Med en matplan spiser man avvekslingsrikere. Jeg prøver alltid å planlegge slik at jeg kan lage noen retter som er basert på sesongriktige råvarer og behov. En lett salat er perfekt om sommeren, men er kanskje ikke det man har mest lyst på mens snestormen uler utenfor. Asparges er deilig vårmat, ellers i året er aspargesen enten hermetisert eller hentet fra andre siden av jordkloden. Tenk grønt. Dessuten er matenvarene billigere når man kjøper dem mens det er høysesong! Matplanen gjør det lettere å frigjøre seg fra ferdigretter, og det sparer man penger på. Det er som oftest billigere å koke med naturlige råvarer, og du vet hva du spiser. 4) For familier hvor antallet personer ved matbordet varierer (f.eks. ved delt omsorg for barn etter separasjon, arbeidstider, o.s.v.) er det lurt å lage matplan ut fra familiekalenderen. Da kan både mengden og valg av rett tilpasses de ulike situasjonene. 5) Matplanen er perfekt for de som har lite tid. Jeg planlegger alltid inn flere "kok en gang, spis to ganger"-oppskrifter. Dette er matretter som egner seg til frysing. Jeg fryser maten inn i passende porsjoner, skriver på hva det er og dato, og kan så slippe anstrengende koking når jeg har dårlig tid. Jeg tar ofte med slike ferdigporsjonerte frysepakker på jobben hvor jeg varmer det i mikroen. Sånn sparer jeg meg også kjøp av dyr kantinemat. 6) En matplan er en god anledning til å prøve nye spennende oppskrifter. Selv samler jeg på oppskrifter jeg har tenkt å prøve. Før jeg innførte matplanen havnet de som oftest i en eske og ble aldri testet. Med matplanen har jeg blitt mye flinkere til å eksperimentere. Faren er at man blir å spise mye halvgod mat. Husk å hiv "nåja"-oppskriftene etterpå! Unger er ofte skeptiske til ny ukjent mat, så det er viktig å planlegge inn nok trygg, barnevennlig mat. En mulighet er å la ungene komme med ønsker. Eller at hvert familiemedlem får bestemme en dag i uka. 7) Ikke glem at matplanen er en utmerket anledning til å fordele ansvaret for matlagingen litt. Hvis dere er flere som koker så må dere enten lage matplanen sammen, eller dere må fordele "kjøkkentjenestene" og så la hver kokk ta ansvaret for hva som blir kokt og for innkjøp av de nødvendige ingrediensene. 8) Det blir mindre svinn med en god matplan. Jeg planlegger gjerne slik at jeg kan bruke opp rester i løpet av dagene etterpå. Det finnes sikkert flere fordeler ved å lage en matplan. Noen ulemper finnes også. Det kan fort bli lite fleksibelt. Det er for eksempel vanskelig å forutsi når det er bra grillvær, uventet besøk eller invitasjoner. Jeg løser det på to måter. Det første er at jeg alltid har noen nødløsninger. Det kan være holdbare ferdigretter (ferdigpizza, spaghetti o.s.v.) eller et lager av frossen hjemmelagd mat. Det andre er å ikke ta planen for alvorlig. Dagene kan byttes om, eller noen av rettene kan byttes ut med nødløsningene du har på lur. En gang i uka bruker jeg å "rydde" litt i planen, samtidig som jeg skriver opp hvilke ferskvarer som må kjøpes. På slutten av måneden kontrollerer jeg hva som ikke har blitt spist og planlegger retten eller de allerede innkjøpte ingrediensene inn i neste måneds matplan. Jeg kontrollerer også hva som finnes av matvarer i huset og når de går ut av dato.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits