Med matplan kan du spare mange penger - og spise sunnere

j317t
Har laget en matplan i dag, s n vet jeg hva jeg skal spise fram til enden av mneden. Normalt tar jeg meg en kveld i slutten av en mned hvor jeg planlegger neste mneds kokekunster, men denne gangen er jeg litt forsinket fordi jeg har vrt syk.

Fordelene med lage en matplan er mange: 1) Du slipper styrte inn i matbutikken p tur hjem fra jobben for s ende opp med Pizza Grandiosa eller spaghetti (som du allerede har spist to ganger fr denne uka...). Neida, som en godt organisert person har du kvelden fr tatt en titt p oppskriften og notert hva du trenger av ferskvarer. Samtidig tok du opp det som trengs fra fryseren, s det venter n p deg klar til bruk. 2) Du slipper handle s ofte. Med en mnedsplan er det lettvint gjre storinnkjp. Handlelista er basert p matplanen. Vr forsiktig med kjpe for mye ferskvarer. Sjekk forfallsdatoen! Jeg handler som oftest inn ferskvarer for omtrent en uke av gangen. Melk og brd hentes etter behov. Slik fungerer det bra for meg, men du kan jo bruke matplanen til lete etter supertilbud p de matvarene du trenger. Men vr forsiktig! Pengeforbruket mitt stiger proporsjonalt med antall butikkbesk. Det finnes alltid noe nytt som m testes, stsaker som lokker, o.s.v. Nylig oppdagde jeg at det bestille matvarer og lignende over internett er veldig greit. Sjokoladehylla kunne unngs, og jeg slapp slepe p litervis med drikke, berg av dopapir, vaskemidler, o.s.v. Klart kostet det litt ekstra, men hvis man har det travelt og lever uten bil, s kan det vre et alternativ. 3) Med en matplan spiser man avvekslingsrikere. Jeg prver alltid planlegge slik at jeg kan lage noen retter som er basert p sesongriktige rvarer og behov. En lett salat er perfekt om sommeren, men er kanskje ikke det man har mest lyst p mens snestormen uler utenfor. Asparges er deilig vrmat, ellers i ret er aspargesen enten hermetisert eller hentet fra andre siden av jordkloden. Tenk grnt. Dessuten er matenvarene billigere nr man kjper dem mens det er hysesong! Matplanen gjr det lettere frigjre seg fra ferdigretter, og det sparer man penger p. Det er som oftest billigere koke med naturlige rvarer, og du vet hva du spiser. 4) For familier hvor antallet personer ved matbordet varierer (f.eks. ved delt omsorg for barn etter separasjon, arbeidstider, o.s.v.) er det lurt lage matplan ut fra familiekalenderen. Da kan bde mengden og valg av rett tilpasses de ulike situasjonene. 5) Matplanen er perfekt for de som har lite tid. Jeg planlegger alltid inn flere "kok en gang, spis to ganger"-oppskrifter. Dette er matretter som egner seg til frysing. Jeg fryser maten inn i passende porsjoner, skriver p hva det er og dato, og kan s slippe anstrengende koking nr jeg har drlig tid. Jeg tar ofte med slike ferdigporsjonerte frysepakker p jobben hvor jeg varmer det i mikroen. Snn sparer jeg meg ogs kjp av dyr kantinemat. 6) En matplan er en god anledning til prve nye spennende oppskrifter. Selv samler jeg p oppskrifter jeg har tenkt prve. Fr jeg innfrte matplanen havnet de som oftest i en eske og ble aldri testet. Med matplanen har jeg blitt mye flinkere til eksperimentere. Faren er at man blir spise mye halvgod mat. Husk hiv "nja"-oppskriftene etterp! Unger er ofte skeptiske til ny ukjent mat, s det er viktig planlegge inn nok trygg, barnevennlig mat. En mulighet er la ungene komme med nsker. Eller at hvert familiemedlem fr bestemme en dag i uka. 7) Ikke glem at matplanen er en utmerket anledning til fordele ansvaret for matlagingen litt. Hvis dere er flere som koker s m dere enten lage matplanen sammen, eller dere m fordele "kjkkentjenestene" og s la hver kokk ta ansvaret for hva som blir kokt og for innkjp av de ndvendige ingrediensene. 8) Det blir mindre svinn med en god matplan. Jeg planlegger gjerne slik at jeg kan bruke opp rester i lpet av dagene etterp. Det finnes sikkert flere fordeler ved lage en matplan. Noen ulemper finnes ogs. Det kan fort bli lite fleksibelt. Det er for eksempel vanskelig forutsi nr det er bra grillvr, uventet besk eller invitasjoner. Jeg lser det p to mter. Det frste er at jeg alltid har noen ndlsninger. Det kan vre holdbare ferdigretter (ferdigpizza, spaghetti o.s.v.) eller et lager av frossen hjemmelagd mat. Det andre er ikke ta planen for alvorlig. Dagene kan byttes om, eller noen av rettene kan byttes ut med ndlsningene du har p lur. En gang i uka bruker jeg "rydde" litt i planen, samtidig som jeg skriver opp hvilke ferskvarer som m kjpes. P slutten av mneden kontrollerer jeg hva som ikke har blitt spist og planlegger retten eller de allerede innkjpte ingrediensene inn i neste mneds matplan. Jeg kontrollerer ogs hva som finnes av matvarer i huset og nr de gr ut av dato.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits